Mormors Müsli
Finns det något bättre på morgonen än en skål fil med hemmagjord müsli och en eventuell klick hemmagjord äppelmos? Nää, det är allt svårslaget ska jag säga er.
Jag har inte alltid ätit en sådan lyxig frukostskål som den jag gör nu för tiden. Förr var det, liksom många andra, köpt müsli och flingor som gällde. Visst, det är absolut inte äckligt! Men när man väl fått smak på en riktigt god, nötig, hemmarostad müsliblandnind är det inte så lätt att gå tillbaka. Så jag tänkte därför ta och dela med mig av en riktig favorit som jag fick av min mormor för inte alltför länge sedan!
DU BEHÖVER
- 5 dl havregryn (kan med fördel ökas på ett par dl till för utfyllnad)
- 2 dl sesamfrön
- 1,5 dl linfrön
- 3 dl solrosfrön
- 50 g nötter (ex. hasselnötter)
- 200 g mandel
- 1,5 dl honung (detta är främst tills för sötma och kan därför minskas i mängd om man så önskar)
- 1 dl rapsolja
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200°C. Blanda samtliga ovanstående ingredienser i en bunke och blanda väl. Häll sedan allt i en djup plåt och skjutsa in i ugnen. Rör om någon gång efter 10 min och låt stå åtminstone lika länge till, det vill säga sammanlagt närmare 20 min, eller tills müslin fått en fin och gyllennbrun färg.
Mitt tips är att hälla upp müslin i den tänka behållaren omgående trots att den är varm, eftersom den lätt fastnar något enormt i plåten om man låter den svalna där - detta främst på grund av den klibbiga honungen. När allt väl är där det ska vara är det inte mer än att sukta till nästa frukost eller mellanmål.


