Flygande Jakob á la Axel

 
Att äta middag tillsammans är säkert för många, liksom för min familj, en självklarhet. Naturligtvis var det mamma och pappa som lagade maten när jag och mina syskon var yngre, men med åren har man plockat upp ett och annat och nu för tiden tar även vi barn del av middagsansvaret. Idag var det min 15-åriga lillebror Axels tur att fixa något och han valde en klassiker - Flygande Jakob. Men med en liten egen touch.
 
DU BEHÖVER
  • 600 g kycklingfilé, eller 1 grillad kyckling
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl chilisås
  • 1 krm kajennpeppar
  • 100 g bacon
Och eventuellt
  • 2 bananer
  • 1 dl salta jordnötter
 
GÖR SÅ HÄR
 
Börja med att sätta ugnen på 200°C. Bryn smöret i en stekpanna och stek kycklingfiléerna däri i cirka 5 minuter, alternativt rensa kycklingköttet från benen. Salta och peppra och lägg dem i en ugnssäker form. Vispa sedan grädden tjock och blanda i chilisås. Krydda med kajennpeppar efter smak och häll gräddblandningen över kycklingen i formen. Men om man önskar ha på bananer ska dessa läggas på kycklingen innan grädden.
 
Strimla bacon eller, som Axel brukar göra, stek dem hela så pass att de blir lite knapriga. Lägg dem sedan på allting eventuellt tillsammans med lite jordnötter. Låt stå i ugnen tills kycklingen är klar, cirka 15 minuter, eller tills ytan ser fin ut och det ser ut att bubbla lite i formen. Till servering passar ris och en fräsch sallad perfekt!
 
Kyckling | Bacon, Banan, Jordnötter, Kyckling | |
Upp