Lime- och Passionsfruktscheesecake

 
Detta måste jag säga är ett av mina abosluta favoritrecept, om inte det bästa! Det kräver ingen ugn, går snabbt att göra och uppskattas något enormt vid servering. På grund av inslaget av lime blir den inte för söt och tilltalar därför i många fall även den kräsna sötkaksätaren.
 
DU BEHÖVER
  • 12 digistivekex
  • 50 g smör
  • 3 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 400 g lätt färskost, exempelvis Philadelphiaost
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 limefrukter
Garnering
  • 1 gelatinblad
  • 2 msk socker
  • 4 msk vatten
  • 2 passionsfrukter
 
GÖR SÅ HÄR
 
Krossa kexen fint, smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela under tiden upp äggen i äggulor och äggvitor och blanda därefter äggulor, crème fraiche, ost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet.

Värm limesaften i en kastrull och ta upp och låt gelatinbladen smälta däri. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Låt  därefter stå i kylen minst 1 timme.

För garneringen ska gelatinbladet läggas i kallt vatten ca 5 minuter medan det kokas upp socker och vatten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i kastrullen. Halvera och skrapa ur passionsfrukterna, men ta inte med hinnorna. Blanda ner passionfruktsinnehållet och låt svalna. Häll geléblandingen över tårtan och ställ i kylen tills det stelnat, minst 1 timme. Detta är även en perfekt kaka att göra dagen innan då den hinner stå till sig under natten och blir ännu smakrikare.

Receptkälla: Allt om Mat

No-bake cake | |
Upp