Klassiska kanelbullar med fyllningsförslag

 
Häromdagen var det kanelbullens dag och självklart innebar det att jag ställde mig i köket och knådade ihop en mumsig bulldeg. Här nedan kommer ni få ett basrecept på vetebullar och lite förslag på god fyllning!
 
Receptet räcker till cirka 48 bullar
 
DU BEHÖVER
  • 125-150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 dl socker eller vit sirap
  • 1 ägg
  • 14-15 dl vetemjöl
och eventuellt
  • 1-2 tsk kardemumma
Till pensling
  • 1 uppvispat ägg eller mjölk
  • Pärlsocker
 
GÖR SÅ HÄR
 
Smält smöret i en kastrull, ta av det från plattan och häll i mjölken. Blandningen ska vara 37°C eller fingervarm, vilket den brukar bli om man blandar mjölken i smöret på det sättet. Smula därefter ner jästen i en stor bunke och häll över en liten del av den fingervarma blandningen och rör ut så att allt löser sig. Detta kan naturligtvis även göras i en köksmaskin. Häll sedan i resten av smörblandningen.
 
Tillsätt salt, socker eller sirap, ägg, eventuellt kardemumma, och nästan allt mjöl. Lite ska sparas till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Baka sedan ut den. Exempelvis genom att dela den i 4 delar och kavla ut tills de är ungefär 1/2-1 cm tjocka. Bre på en rejäl klick smör - för är det något jag har lärt mig och något jag tycker så är det att om det ska vara så ska det vara! Annars kan man lika gärna strunta i att baka... ;). Krydda med kanel och socker för klassiska kanelbullar, rulla ihop till en rulle och skär i cirka 3 cm tjocka skivor. Lägg dem i bullformar och låt jäsa under bakduk i närmare 30 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225-250°C.
 
Pensla bullarna med vispat ägg eller mjölk, ös på lite pärlsocker och skjutsa in i ugnen. Ta ut efter 5-8 minuter när de fått fin färg och låt svalna på galler under bakduk. Servera helst omgående, men det går utmärkt att förvara i stängd plastpåse eller frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle. När eller om de serveras varma, är det väldigt gott att slänga på lite kristyr i form av blandat florsocker och vatten.
 
 
Tips på fyllning
  • Smör, kanel, socker och hackade mandlar
  • Smör, socker, vaniljsocker och hackade mandlar
  • Smör, socker, kanel, skivade och hackade äpplen och mandelmassa
 
Receptkälla: Vår Kokbok
 
Jästbak | Bullar | |
Upp