Texas Chili

 
Det var en sommarkväll här i Göteborg som jag och två goda vänner möttes upp och bestämde oss för att äta på en av stans - enligt min mening - mest amerikanska restauranger; nämligen Texas Longhorn vid Heden. Tankarna snurrade kring vad sjutton man skulle beställa, men bestämde sig till slut för att testa något jag faktiskt aldrig provat förut. Det fick bli Texas Chili. Om det är någon maträtt man hela tiden hör amerikanska filmkaraktärer tycka sig ha det bästa familjereceptet på så är det på en "Chili".
 
När maträtten väl kom in blev jag otroligt glatt överraskad. Det var som en blandning mellan Gulasch, Pulled Beef och Chili con Carne serverad a la Tacos style. Jag har velat testa på att göra detta hemma enda sedan dess, och har nu hittat ett otroligt gott och enkelt recept på detta. Och vilket bättre sätt att göra detta än i form av själva preimärrätten på bloggen?
 
DU BEHÖVER
 
  • 1 kg oxkött i tärningar (ex. ryggbiff)
  • 1 pkt bacon
  • 1 chilifrukt
  • 4 grovhackade vitlöksklyftor
  • 0,5 l öl
  • 0,25 dl mjöl
  • 0,5 dl chilipulver
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 msk oregano
  • 0,5 msk socker
  • 0,5 msk salt
 
GÖR SÅ HÄR
 
Blanda alla kryddor och mjölet i en skål. Töm chilin på både frön och medföljande fröhus och grovhacka den sedan, liksom de fyra vitlöksklyftorna.
 
Skär därefter upp oxköttet i tärningar, exempelvis 3x3x3 cm stora.
Ansa baconskivorna från dess fett och skär till både det och det magrare köttet till mindre bitar. Ta sedan fettet och fräs till en aning i stekpannan.
Lägg därefter i oxköttstärningarna och bryn i omgångar tills allt kött har fått fin färg och ligger samlat i grytan, gärna en gjutjärns sådan.
 
Fräs den grovhackade vitlöken tills den fått fin färg och blivit mjuk. Lägg den i grytan tillsammans kryddorna och chilin. Häll sedan på ölen så att den täcker allt kött. Sätt på locket, låt koka upp och sätt därefter på timern på minst 4h. Låt då koka på låg värme under denna tiden.
 
 
Som tillbehör kan man ha mycket som man annars har till Tacos. Jag rekommenderar starkt tortillas, nachoships, gräddfil, lätt värmda svarta bönor och salsa. Man kan även lyxa till det ytterligare med exempelvis rödlök, guacamole, salad och mycket mycket mer. You name it! Perfekt att påbörja på morgonen och avnjuta i lugn och ro framåt kvällskvisten.
 
Receptkälla: IntheKitchen
 
Grytor | Chili, Texas Chili | |
Upp